-1

Sorry, dopiero teraz zauważyłem twoje farmazony. Więc tak: metę wilda znamy i jest gówniana pod korek. Wymaganie, żeby standard był mniej gówniany nie jest niesamowicie wygórowane. Poza tym musisz być niesamowicie wesołym człowiekiem skoro lubisz płakać nad czymś na zapas.
Ja jak tylko włączą standard to pyłuje wszystkie karty z naxx i GvG żeby mnie nie kusiło wchodzić w wild bo jak zobaczę jeszcze kilku secredinów, schredderów czy Boomów to się zżygam. Tak poza tym to mam największy fun w tej grze z robienia nowych własnych talii więc w standardzie to nędzie niekończące się zajęcie...
Wole nie pyłować kart bo pozniej nie bede mial mniej kart do bójek czy przygód(nie wyobrażam sobie przygody bez Kel'thuzada).
https://www.reddit.com/r/hearthstone...shown_instead/
Wild nie aż tak pozostawiony sam sobie przez Blizza jak nam się wydawało? Czy tylko zmiana dla koreańców, którzy robili większy raban niż my? (chodzi o tą sytuację: https://www.reddit.com/r/hearthstone...ss_chargeback/)
Mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz. Czy, a jeśli tak to: jak Blizzard chce zachęcić graczy by grali w "wild" ? No bo tak z grubsza mamy 3 typy graczy:
- nowi gracze - czyli tacy którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z HSem; tu chyba nie ma wątpliwości, że wszyscy będą grać wyłącznie "standard".
- pauzujący gracze - czyli tacy którzy grali, ale potem zrobili sobie kilkumiesięczną przerwę i wrócili do gry; oni jak mniemam będą grali w "wild" by zrobić jakikolwiek użytek z tego co uzbierali już wcześniej.
- aktywni gracze - czyli tacy, którzy grają non stop i są ze wszystkimi kartami na bieżąco; tutaj zapewne część przejdzie do "standardu", a część zostanie przy obecnym "wild". Trudno oszacować proporcje, ale z pewnością "standard" zdominuję tę grupę.
I teraz kluczowa kwestia jest taka czy nowi gracze gdy "wskoczą" do grupy "aktywnych" zdecydują się na "wild" ? Śmiem w to wątpić.
Ale zapytacie: do czego ja w ogóle zmierzam tym pitoleniem?
Otóż, wraz z nowymi formatami Blizzard zdecydował się również na dziwny dla wielu osób ruch - stare paczki i stare przygody znikną ze sklepu, jedynym (na dzisiaj) sposobem zdobycia tych kart będzie crafting co jakby nie było jeszcze bardziej zniechęca nowych graczy do przejścia w ten tryb.
I teraz konkluzja: czy to wszystko nie jest wstępem do wprowadzenia czegoś na wzór "intro packów" w MtG ? Czyli pojawi się możliwość kupna gotowych 30 kartowych decków złożonych przez Blizzarda oczywiście wyłącznie do gry w trybie "wild". Wtedy taki nowy gracz mógłby kupić sobie takiego packa i od razu zacząć zabawę. To również zagwarantowało by napływ nowych graczy by ten tryb nie umarł.
Takie intro packi miałyby sens, chociaz nie sądze by Blizzowi specjalnie zależało na zachęcaniu do grania w Wild... to takie packi mogą być dobrym sposobem na dodatkową kasiorkę dla Bli$$arda więc może coś takiego się ukazać.
Jest potwierdzenie po angielsku: http://us.battle.net/hearthstone/en/...ic/20743020458
Wyświetlanie tylko rangi ze Standardu w kontekście miliona słów Blizza o tym jak to oba tryby są równe i równe bla bla bla było idiotyczne. Idiotyczne ale z drugiej strony pokazywało który tryb Blizz ma zamiar uczynić normalnym a który zabawkowym. Pewnie postanowili dalej nam pomydlić oczy żeby chwilowo zmniejszyć rage spowodowany formatami i pomysłem na Wild. Jak wszystko trochę przycichnie to będą kontynuować wzmacnianie Standardu i klopowanie Dziczy. Jestem ciekaw czym docelowo stanie się Dzicz, myślę, że dowiemy się za jakieś 2 lata gdy kompletnie będzie padał na twarz (odpływ weteranów do Standardu, brak nowych graczy).
Ciekawe kiedy zablokują Dzicz w Bójkach. To główny tryb odwiedzany przez casuali. Jak się za rok okaże że wszyscy grają tam Booma, Challengera itp. a nowe casuale muszą pykac 15 razy żeby w końcu fuksem zdobyć paczkę to Blizz będzie miał BIG problemos. Daję im znów rok i imho Dzicz rozstanie się z Bójkami.
Na głównej stronie hearthpwn zrobili ankietę ile osób gra z Ludźmi a ile ze Zwierzętami. Na razie przytłaczająca większośc zapalonych graczy (za takich uznaję odwiedzających regularnie hearthpwn) wybrała Standard. Jak to się utrzyma to chyba jeszcze w tym roku usłyszymy jakieś śmieszne pitolenie bla bla bla "soul of the cards" Blizzarda i coś zmienią w Dziczy (np. dodadzą Daily Questy do wykonania tylko w Dziczy, kartami z Dziczy itp.).
![]()
Wystarczyła by oddzielna skrzynka z nagrodami za wilda i już by było ok